Tarybos narės Alytės Skeberienės veiklos ataskaita

2021-05-02

ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS NARĖS

                             ALYTĖS SKEBERIENĖS

                                        VEIKLOS ATASKAITA

UŽ LAIKOTARPĮ NUO 2020 M. KOVO 15 D. IKI 2021 M. BALANDŽIO 15 D.

                                                    2021 m. balandžio 15 d.

Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė Alytė Skeberienė

 Nesu jokios politinės partijos narė. 2019 m. vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavau kartu su Valstiečių ir žaliųjų partijos sąraše įrašytais kandidatais. Darbą savivaldybės taryboje pradėjau 2019 m. balandžio 15 d. duodama priesaiką pirmajame naujai suformuotos tarybos posėdyje. Priklausau opozicijai ir esu frakcijos „Už Širvintas, turinčias ateitį“ narė.

   LR Vietos savivaldos įstatymo 23 str. įtvirtintos tarybos nario pareigos, numatyta pareiga būti bent vieno komiteto nariu, dalyvauti šio komiteto ir savivaldybės tarybos posėdžiuose bei bendrauti su rinkėjais ir ne rečiau kaip kartą metuose jiems atsiskaityti reglamente nustatyta tvarka.

DALYVAVIMO POSĖDŽIUOSE ATASKAITA

   Analizuojant įstatymą paraidžiui, tarybos nario veiklos ataskaita galėtų apsiriboti veiklos ataskaitos dalimi, kurioje nurodoma, kiek ir kokiuose posėdžiuose tarybos nariai dalyvavo. Per ataskaitinį laikotarpį buvo sušaukta 16 tarybos posėdžių, kuriuose buvo priiminėjami tarybos kompetencijai priklausantys sprendimai. Kaip tarybos narė 15 tarybos posėdžių taip pat ir komitetų posėdžiuose dalyvavau.

   Rajono savivaldybės tarybos antrųjų metų darbas buvo tęsiamas visiems neįprastomis Covid-19 plitimo ir karantino sąlygomis. Džiugu, kad buvo įsiklausyta į opozicijos siūlymą ir dauguma posėdžių vyko nuotoliniu būdu. Darbas virtualioje erdvėje reikalavo nei kiek ne mažiau atsakomybės ruošiantis posėdžiams, susipažįstant su sprendimų projektais ir juos lydinčiais dokumentais.

   Visi Tarybos posėdžiai transliuojami tiesiogiai.

   Esu Socialinės, sveikatos apsaugos ir šeimos komiteto narė, kontrolės komiteto narė. Susidariusi pandeminė ataskaitinio laikotarpio situacija reikalavo atsakingų ir skubių sprendimų šiose srityse. Todėl su kolegomis opozicijoje kreipėmės į rajono merą, tarybą, administraciją su pasiūlymais dėl socialinės paramos rajono gyventojams užtikrinimo, dėl patalpų saviizoliacijai pritaikymo, dėl apsaugos priemonių socialiniams darbuotojams, medicinos personalui, švietimo įstaigų darbuotojams, dėl sausų davinių skyrimo nemokamą maitinimą gaunantiems vaikams.

   Atlikti tarybos nario funkcijas šioje kadencijoje yra labai sunku, nes yra ribojama opozicijos galimybė susipažinti su dokumentais. Į administracijos direktorę kreiptasi dėl galimybės susipažinti su kai kurių investicinių projektų dokumentacija, tačiau iki šiol tokia galimybė nesuteikta.

   Dalyvavimas tiek komitetų, tiek tarybos posėdžiuose reikalauja išsamaus susipažinimo su medžiaga ir informacija. Tai ir darau. Medžiagos nagrinėjimas pasitarnauja posėdžių metu teikiant pasiūlymus, diskutuojant, priimant atitinkamus sprendimus. Teikiau pasiūlymus papildyti arba keisti sprendimų projektą „Dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2019 m. gegužės 28 d. sprendimo 1-32 „Dėl Širvintų rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų tarybos nuostatų patvirtinimo“ dalinio pakeitimo“. Taip pat per šį ataskaitinį laikotarpį buvo nagrinėjamas sprendimo projektas „Dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gruodžio 20 d. sprendimo Nr. 1-252 „Dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento patvirtinimo“ pakeitimo (Nr. 2-85). Posėdyje teikiau siūlymą papildyti šio sprendimo projektą. Taip pat kartu su opozicijos nariais pateikėme pasiūlymą dėl Širvintų rajono savivaldybės 2020 m. biudžeto. Į pasiūlymus atsižvelgta nebuvo.

   Nepritariau ir ateityje nepritarsiu tiems sprendimams, kurie, mano manymu, buvo neteisingi, neracionalūs, politizuoti bei tenkinantys ne visuomenės, o tik individualius poreikius ar verslo grupių interesus.

DARBO UŽMOKESČIO ATASKAITA

   Tuose pačiuose, anksčiau minėtuose teisės aktuose numatyta ir galimybė tarybos narių veiklos apmokėjimui. Manau, kad turiu atsiskaityti rinkėjams ir už šią sritį. Pagal šiuo metu galiojančią Širvintų miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamento redakciją, faktiškai dirbtas laikas – tai laikas, praleistas posėdžiuose, taigi, nėra mokamas atlygis nei už pasirengimą posėdžiams, nei už bet kokią kitą veiklą, skirtą spręsti Širvintų rajono gyventojų problemoms. Dalyvaujant posėdžiuose už ataskaitinį laikotarpį man buvo išmokėta 120.61 EUR. Vidutiniškai 10.05 EUR per mėnesį.

PAPILDOMA TARYBOS NARIO VEIKLA

   Paskelbto karantino ribojimai nutraukė tiesioginį kontaktą su rinkėjais, tačiau apie rajono gyventojų problemas sužinodavau iš skambučių telefonu. Taip pat pati važinėjau po rajoną, domėjausi kelių būkle, lankiausi įvairiose rajono vietovėse, stebėjau vykstančius darbus, kelių, šaligatvių, teritorijų ir kt. objektų tvarkymo ir priežiūros būklę.  Neapsiriboju tik formaliu dalyvavimu posėdžiuose, bet reaguoju į savarankiškai pastebėtas ir gyventojų siunčiamas problemas. Kai tik buvo galimybė dalyvavau rajone vykstančiuose renginiuose, susitikau ir kalbėjausi su rinkėjais, rajono gyventojais.

  Socialinių tinklų bei žiniasklaidos pagalba nuolat viešinu savo veiklą, išsakau savo nuomonę priimamų sprendimų klausimais, stengiuosi pagrįsti savo balsavimų rezultatus.

IŠVADOS

   Nors Covid – 19 situacija pasaulyje ir rajone pareikalavo greitos ir racionalios reakcijos iš valdančiųjų, tačiau manau, kad šio ataskaitinio laikotarpio tarybos darbas galėjo būti rezultatyvesnis ir efektyvesnis, jei valdančioji dauguma būtų įsiklausiusi į oponuojančios pusės argumentus, siūlymus, pastabas. Taip pat rajone nėra užtikrinamas gyventojų, kaip savivaldos dalyvių įsitraukimas į klausimų sprendimą, vis dar neįsiklausoma į jų keliamas iniciatyvas, problemas.

Įkeliama