Po Širvintas vaikštinėja lapė. Specialistai problemos nemato

2022-12-06

Asociatyvi nuotrauka iš Visuotinės Lietuvos enciklopedijos

  Jau kurį laiką vis sulaukiame sunerimusių skaitytojų pasakojimų apie tai, kad mieste Upelio, Jaunimo, Plento gatvėse jie vis mato lapę. Žinoma, pagrindinis klausimas, ar ji nėra pasiutusi ar kitaip serganti ir nekelia pavojaus vaikams bei gyvūnams? Viešojoje erdvėje teko matyti pasidalinimų, kad ji puola mažus naminius gyvūnėlius.
Šiandien „Krašto žinios” kalbina įvairių sričių specialistus ir klausia: lapė mieste – normalu ar ne? Ko iš jos tikėtis ir kaip apsisaugoti?
Pirmieji, į ką kreipėmės – Širvintų rajono savivaldybės administracija. Ir iškart sulaukėme atsakymo: „Pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministeriją, apie sužalotus, į gyvenvietes ar miestus užklydusius laukinius gyvūnus galima pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai, medžioklės plotų naudotojams, skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai Aplinkos apsaugos departamentui telefonu (8 5) 273 2995.  Žinoma, kad minima lapė gyvena vieno Širvintų mieste esančio daugiaaukščio rūsyje, todėl gyventojai turėtų savo gyvenamųjų namų bendrose patalpose palaikyti tvarką ir švarą, kadangi apleista aplinka yra palanki terpė apsistoti ir veistis gyvūnams.”
Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Pranešimų priėmimo tarnybos vyr.specialistas Romualdas Sližauskas: Iš gamtos apsaugos pusės žiūrint, tai visai normalus reiškinys, kad lapė ateina į miestą. Lapė yra laukinis gyvūnas, kuris vaikšto ten, kur nori. Po Klaipėdą, Vilnių, Kauną vaikšto briedžiai, elniai. Aplinkos apsaugos departamento pranešimų priėmimo tarnyboje tokių pranešimų gauname iš visos šalies.
Didžiausia problema, kad žmonės patys prisišaukia laukinius gyvūnus. Jie eina ten, kur ramu, kur gali jauniklius atsivesti, kur patys gali ramiai būti, kur yra maisto. Labai dažnai gyventojai ėdalo palieka naminiams gyvūnams, tie nesuėda visko. Tuomet lengvo maisto likučiai vilioja laukinius gyvūnus.
Tarnyboje esame turėję pranešimą, kad Širvintose ūkiniame pastate apsigyveno lapė ir atsivedė tris lapiukus. Gyventojai klausė, ką daryti. O daryti nieko nereikia, tiesiog džiaugtis ir stebėti jų gyvenimą per atstumą. Žmonės klausia, ar gerai, kad jie apsigyveno. Nieko blogo nematau. Laukiniai gyvūnai apsigyvena ten, kur ramu.
Ir tai nėra vien Lietuvos fenomenas. Man yra tekę yuotube kanale matyti, kad Kamčatkoje (Rusijoj) net baltieji lokiai ateina pas žmones. Ir Amerikoje (Aliaskoje) tas pats vyksta. Ten net budi žmonės su šautuvais ir vaiko juos gąsdindami šūvių garsais. Lokius migdo ir net perveža kitur, nes jie gali sudraskyti žmogų. O lapė žmogui iš principo negali pakenkti, ji tiesiog laksto ten, kur gali rasti maisto.
Mes einame, plečiamės su vienkiemiais į jų teritoriją, naikiname krūmynus, statomės namus, o gyvūnai plečiasi į mūsų teritoriją ieškodami maisto.
Jeigu nenorime, kad laukiniai gyvūnai veržtųsi į mūsų teritorijas, turėtume ir patys nemaitinti jų, ir to paties paprašyti kaimynų. Primenu, naminių gyvūnų maistas vilioja ir laukinius gyvūnus.
(Sakote, žmogui lapė nepavojinga, o naminiams gyvūnams? – RED). Na, kokiai vištai tai pavojų kelia – gali nusinešti. O kitiems gyvūnams pavojaus nėra. Kur rimtas šuo, lapė neis, nes jie skirtingų kategorijų plėšrūnai. O katė pajėgi pasprukti ir į medį įlipti. Medyje jos lapė nepaims.
Dažnai skambinantys kelia klausimą dėl pasiutligės. Bet Lietuvoje jau daugiau nei penkerius metus ji nėra fiksuojama, kasmet vykdoma oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija. Tad galime būti visiškai ramūs – pasiutligė Lietuvoje išgyvendinta. Dažnai sako, kad lapės uodega nušiurusi, gal serga. Tai yra urvinių žvėrių niežai, kurie žmogui nėra pavojingi. Lapės juos išsigydo pačios.
Tad grožėkimės laukine gamta ir nesipykime su kaimynais – laukiniais gyvūnais.
Širvintų medžiotojų draugijos medžioklės žinovas Vaclovas Čatrauskas: Medžiotojų akimis, tai normalus dalykas, kad lapė vaikštinėja po meistą. (O kodėl? – RED) Todėl, kad gyvūnų toks gyvenimo būdas. Kaip ir šeškas. Čia lankosi jauni lapiukai, kurie nelabai susigaudo gyvenime, gal mažiau atsargūs. Miestelis mūsų mažas, iš vienos pusės krūmai, iš kitos pusės krūmai, naktį yra ganėtinai ramu, randa maisto. O jo tikrai randa, juk jie minta peliukais, kirmėliukais, vabzdžiais, tad maisto jiems pakanka. Ir mieste apsilanko todėl, kad ieško maisto. Mes tiesiog nesame pratę prie tokių vaizdų, todėl gyventojai dažnai nerimauja be reikalo. Europos šalyse, kur lapių populiacija gerokai didesnė, tokie vaizdai įprasti ir nieko nestebina. Lapės gyvena žaliosiose zonose, parkuose, net ir kapinėse.
(Kaip žmogus turėtų elgtis matydamas lapę, lapiuką?- RED) Elgtis reikėtų natūraliai. Nereikia su juo bučiuotis ar bandyti paglostyti. Stebėti iš tolo, pasigrožėti ir tiek. Lapė eina savo keliu, o žmogus turi eiti savo keliu. Ir viskas bus gerai. Nereikia stengtis gaudyti ar baidyti. Eini savo keliu ir eik.
Pavyzdžiui, prie Kielių medžiotojų klubo namelio, kai tik mes atvažiuojame lupti sumedžioto gyvūno kailį, dvi lapės prisistato. Jos vaikšto, stebi, artyn neina, per kokius 4-5 metrus sėdi ir laukia. Duodam mėsos gabalėlį pasiima ir nubėga. Širvintų privačių namų kvartaluose ir kiaunių gyvena. Gražu matyti laukinę gamtą šalia žmogaus. Tik nereikia su tais gyvūnais pyktis.
(Gyventojai nerimauja dėl naminių gyvūnėlių, bijo, kad bus užpultas šuniukas ar katinėlis. Kaip juos apsaugoti? – RED) Pirmiausia, pagal nustatytą Lietuvos Respublikoj tvarką, nei vienas šuniukas, nei vienas katinėlis neturi būt palaidas. Lapė tikrai neis prie žmogaus ar šuniuko, tad išvengus susitikimo nebus ir kontakto.
Vietos po saule užteks visiems.

 

 

Įkeliama

8 komentarai į “Po Širvintas vaikštinėja lapė. Specialistai problemos nemato”
  1. Viesų seniūnaiti, ačiū už informaciją. Smagu, kad turite tokį gyvą grožį.

    Šiandien feisbuke radau tokį pasivadinusį „Nepatogus rašytojas”. Surezonavo:

    „Daugelis žmonių ieško lyderių – stiprių, bebaimių, nuožmių ir atkaklių savo kelyje. Gebančių nešti atsakomybės naštą.
    Tik bėda ta, kad daugumos jų tikslas per menkas – pasinaudoti lyderiu, kaip skydu ir kalaviju
    „apgink ir kovok už mane, nes aš silpnas arba per daug užimtas kitais darbais. Negaliu ir nenoriu prisiimti atsakomybės už savo gyvenimą. ”
    Slėptis po skydu ir kalaviju, būti apsaugotam – yra tokių laikotarpių, kai to prireikia ir tai yra normalu, kartais net būtina, bet stiprūs žmonės yra su skirtingom dorovinėm/vertybinėm normom, todėl jų lyderystė gali būti nukreipta nebūtinai į gėrio kūrimą, o į egoistinių troškimų išpildymą, net į gryną tamsą.
    Dorovingasis ir pridėkim žodį „sąmoningas” lyderis, jei jau aukos save kuriam laikui, tai tik tam, kad kitus įkvėptų būti lyderiais savuose gyvenimuose. kad jie pasektų tuo pačiu pavyzdžiu ir daugintų aplink save sąmoningų lyderių ratą.
    Tačiau, kaip bebūtų liūdna, ryškiausias „lyderystės” pavyzdys yra šis – apsaugoti kitus nuo jų negandų, būti skydu ir kalaviju, su tikslu tręšti ir maitinti jų silpnumą, neįgalumą ir bejėgiškumą iki tos ribos, kod tapt jų valdovu, be kurio žmogus neįsivaizduotų savo gyvenimo.
    Išorišku dosnumu pridengta kontrolė. Spąstai.
    Vienas lyderis įgalina kitus būti lyderiais, kitas – nugalina, nuginkluoja ir pririša prie savo „malonės” ir „saugumo”, kurie tėra tik įrankiai kontroliuoti ir išnaudoti.
    Vienas budina, žadina, kitas migdo, kuria sapną.
    Ir jei mes pabandysim per šią prizmę peržvegti visą aplink, galbūt mums aiškiau pasidarys – kokie esame mes? Jei lyderiai, tai kokie? Ar gebame įgalinti kitus?
    O jei tie, kurie ieškomės aplink lyderių, ar mes norime būti įgalinti, o gal tiesiog būti saugiai ir bevališkai slėptis po skydu paklūstant stipriai lyderio rankai?
    Ar lyderiai, kuriais mes sekame mus įgalina ar bent motyvuoja imtis atsakomybės už savą gyvenimą? O gal jau seniai kontroliuoja jus per jūsų bejėgiškumo pavadį?
    Kaip šioje šviesoje atrodo valstybė, švietimas – darželiai, mokyklos, universitetai, propaganda sklindanti iš ekranų? Kaip atrodo jūsų dvasiniai lyderiai? Bažnyčia? Jūsų pasirinktas Dievas?
    Gera tema apmąstymų savaitgaliui.”

  2. Voverės gyvena Žem.Viesų kaime,dažnai laipioja medžių kamienais,perbėga gatvę.

  3. Gal reikia lapės paprašyti, kad atsakytų į klausimus:
    Kokiu pagrindu UAB „DANIELITA” gavo patalpas iš savivaldybės?
    Kas dar vykdo veiklą tam pačiam pastate likusioje patalpų dalyje?
    Ar daugiau niekas iš savivaldybės darbuotojų negavo 40 proc. priedo prie atlyginimo, išskyrus Ingridą ir Dovilę ?
    Kas yra Kaišiadorių visuomeninis sveikatos biuras, kokias paslaugas už kurias apmoka Širvintų savivaldybė, atlieka?
    Kur galima pamatyti išlaidų apskaitos dokumentus, kas liečia 2022 metais Naujų Metų eglutės įžiebimą?

  4. Lipmano pėdomis?

    „STT Kaune apčiuopė reto įžūlumo schemą: sklypai visame Kaune juda tiesiai į Matijošaičio sūnaus rankas”
    https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/stt-kaune-apciuope-reto-izulumo-schema-sklypai-visame-kaune-juda-tiesiai-i-matijosaicio-sunaus-rankas.d?id=91959499

    Vienintelis dalykas, ko norėtųsi paklausti:
    Ką STT veikė iki šiol?

    Blogai kai STT tyrimai prasideda būtent tada, kai rinkimai ant nosies. Čia irgi netvarka.

  5. Dabar reikia saugotis infekuotų lapių iš savivaldybės pastato.

  6. Nežinojau, kad pasiutligė Lietuvoje jau išnaikinta. Tada šie žvėreliai man niekuo nemaišo. Atvirkščiai. Vaikams gyva mokomoji medžiaga. Gaila. kad Širvintose nėra voverių. Utenoje mačiau.

    Lapės yra dažnas pasakų personažas. Pasakose gėris laimi prieš blogį. Taip nutiko visai nesenai Latvijoje:

    Gal kas kada nors buvote Ventspilyje? Laba i gražiai tvarkomas miestas. Vienas pirmųjų miestų Baltijos šalyse ėmęs skirti didelį dėmesį miesto grožiui. Miestas prieš gerą dešimtmetį vaikams buvo tikra pasaka. Nei kiek neabejoju, kad Lietuvos miestų merai iš jo mokinosi ir perėmė šio miesto patirtį.
    Ventspilio meru nuo 1988 iki 2021 buvo Aivars Lembergs.
    Visgi gražios pasakos kažkada baigiasi. Kuo gi baigėsi ši pasaka? Pasirodo (kaip netikėta), miesto puošyba tebuvo priedanga saviems tikslams pasiekti.

    „Po 12 metų trukusio teismų maratono A. Lembergas buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, dokumentų klastojimo, pinigų plovimo, sukčiavimo, neteisėto dalyvavimo įvairiuose verslo sandoriuose ir melagingos informacijos teikimo pajamų deklaracijose. Rygos apygardos teismas skyrė Aivarui Lembergui penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, turto konfiskavimą ir 20 tūkst. eurų baudą. Buvo konfiskuotas net garsusis Puze dvaras, kuriame visus tuos metus A. Lembergas ir jo šeima gyveno, taip pat kiti nekilnojamojo turto objektai.”
    LRT 2021.05.15

  7. Lapė ramiai sėdėjo I. Šeiniaus alėjoje, vaikščiojo ryte prie autobusų stoties. Graži, tikrai neatrodo, kad pasiutus

  8. O negali būti, kad lapė, tai yra pavirtusi politikė, kandidatė į merus. Gal pradės ir kalbėti, pažadais maitinti, o paskui su savo uodega viską nušluos ir gyvens laimingai, laimingai po rinkimų.
    Juk Rajone yra politikė panaši į lapę ir šypsena, ir kalba iš tribūnos ir senelius paglosto, reikalui esant net apsiverkia!!!!!!!!!!

Komentarai nepriimami.