Remiantis statistikos departamento duomenimis, kasmet į Lietuvą sugrįžta nemažai emigrantų. Štai, pavyzdžiui, 2021 metais grįžo 23,7 tūkst. emigrantų, o 2022 metais – 20,7 tūkst. emigrantų, daugiau informacijos https://osp.stat.gov.lt/lietuvos-gyventojai-2023/gyventoju-migracija/tarptautine-migracija.

 Nemažai jų sugrįžta ir Didžiosios Britanijos. Tad, šį kartą plačiau apie šiuos žmones ir pakalbėsime – ką reikia žinoti grįžusiems iš darbo Didžiojoje Britanijoje?

Ką svarbu žinoti apie registraciją?

Štai, kelios svarbios detalės apie registraciją:

⬤ Jei buvote išvykę ilgiau nei 6 mėnesius, jums reikia pranešti apie savo grįžimą Migracijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos. Tai galite padaryti internetu pasirinkę Migracijos informacinės sistemos  portalą (daugiau info https://www.migracija.lt/app/)  arba kreipdamiesi į artimiausią Migracijos departamento skyrių.

⬤ Jei išvežėte nepilnamečius vaikus, jiems grįžus į Lietuvą taip pat reikia pranešti Migracijos departamentui.

Socialinis draudimas, mokesčiai
Ką kiekvienam grįžusiam iš Didžiosios Britanijos yra svarbu žinoti apie socialinį draudimą ir mokesčius?
⬤ Jei dirbote ir mokėjote socialinio draudimo įmokas, galite kreiptis dėl socialinio draudimo išmokų iš Lietuvos. Norint tai padaryti, reikia kreiptis į Sodrą ir pateikti jiems reikiamus dokumentus, įskaitant darbo sutarties kopiją, iš darbovietės gautus pažymėjimus apie socialinio draudimo įmokas ir kt.
⬤ Atminkite, kad socialinio draudimo išmokų dydis ir sąlygos priklauso nuo to, kiek laiko dirbote ir kiek socialinio draudimo įmokų mokėjote.
⬤ Jei gavote pajamų, jums gali tekti sumokėti mokesčius Lietuvoje. Mokesčių skaičiavimo tvarka priklauso nuo jūsų individualios situacijos, todėl rekomenduojama pasikonsultuoti su mokesčių specialistu. Taip pat galite ir susigrąžinti mokesčius, daugiau informacijos apie tai čia.
⬤ Taip pat turėtumėte patikrinti, ar jums reikia sumokėti mokesčių. Dž. Britanijos mokesčių sistema skiriasi nuo Lietuvos, todėl svarbu susipažinti su galiojančiais reikalavimais.
⬤ Jei grįžote į Lietuvą ir turite teisę į privalomąjį sveikatos draudimą, jums reikia kreiptis į Valstybinę ligonių kasą (VLK) ir pateikti jiems reikiamus dokumentus, įskaitant grįžimo pažymėjimą ir asmens tapatybės dokumentą.
⬤ Jei neturite teisės į privalomąjį sveikatos draudimą, galite įsigyti privačią sveikatos draudimo polisą.

Ką svarbu žinoti apie darbo paieškas?
Štai, keli patarimai, kaip ieškoti darbo Lietuvoje:
⬤ Galite tiesiogiai kreiptis į jus dominančias įmones ir pasiteirauti apie darbo galimybes. Kai kurių įmonių interneto svetainėse yra skiltys, skirtos darbo pasiūlymams ir kandidatų registracijai.
⬤ Taip pat galite dalyvauti darbo mugėse ir renginiuose, kur galėsite susitikti su potencialiais darbdaviais ir sužinoti daugiau apie jų siūlomas darbo vietas.
⬤ Atnaujinkite savo CV ir motyvacinį laišką: įsitikinkite, kad jūsų CV ir motyvacinis laiškas yra atnaujinti ir atitinka jūsų dabartinius įgūdžius ir patirtį. Taip pat pritaikykite juos kiekvienai darbo vietai, į kurią kreipiatės.
⬤ Pasiruoškite pokalbiui dėl darbo: prieš pokalbį dėl darbo atlikite tyrimą apie įmonę ir pareigas, kuriomis domitės. Pasiruoškite atsakyti į dažnai užduodamus klausimus ir iš anksto apgalvokite klausimus, kuriuos norėtumėte užduoti darbdaviui.
⬤ Būkite aktyvūs: ieškodami darbo būkite aktyvūs ir kreipkitės į kuo daugiau darbdavių.
⬤ Nebijokite kreiptis pagalbos: Jei jums reikia pagalbos ieškant darbo, kreipkitės į Užimtumo tarnybą, darbo agentūrą ar karjeros konsultantą. Jie gali suteikti jums patarimų, taip pat galite kreiptis į darbo agentūrą, kuri padės jums rasti darbą, atitinkantį jūsų įgūdžius ir patirtį.
⬤ Na, ir, žinoma taip pat nereikia pamiršti, jog patys sau galite susikurti darbo vietą.

Užsakymas ŠS Nr 24-60

 

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!