Vaikas auga ir pamažu ateina laikas pradėti lankyti darželį.  Artėjant jūsų mažylio pirmiesiems žingsneliams į darželį dažnai tėveliai būna kupini jaudulio ir nerimo. Paruošti vaikus darželiui, ypač tuos, kuriems yra nuo 1,5 iki 3 metų, reikalauja kruopštaus planavimo ir supratimo apie jų vystymosi poreikius. Šis gidas padės jums ir jūsų vaikui lengviau pasirengti darželio lankymui , užtikrins sklandžią ir malonią pradžią.

  Perėjimas į darželį yra reikšmingas pokytis mažyliams. Jie pereina iš pažįstamos namų aplinkos į naują aplinką,  darželio grupę, su pritaikyta mažiems vaikams dienotvarke,  susitinka ir susipažįsta su naujais žmonėmis – darželio grupės darbuotojais ir kitais vaikais. Šis adaptacijos procesas gali būti lengvesnis, jei pamažu supažindinsite vaikus su darželio gyvenimo aspektais:

Išsiskyrimas su tėvais:

Pradėkite palikdami vaiką pas patikimą globėją

( seneliai, tetos, auklė ir kiti) trumpam laikui. Jokiu būdu neimituokite išėjimo pasislėpdami ir vėl pasirodydami ,nes tokiu būdu sustiprinsite vaiko išsiskyrimo su tėvais baimę ir nesaugumo jausmą. Palaipsniui ilginkite šį laiką, kad vaikas priprastų būti atskirai nuo jūsų.

Išsiskirdami su vaiku susikurkite savitą atsisveikinimo ritualą:  pamojavimas ranka ( judesiu rodyti atia), apsikabinimas, patuksenimas  kumštukais, bučinukas, šypsena, savo sukurta skanduote, eilėraštuku ar dainele.

Dienos ritmas:

Sukurkite namuose pastovų dienos ritmą, kuris primena darželio tvarkaraščius, įskaitant nustatytus valgymo, žaidimo, pasivaikščiojimo  ir poilsio laikus.

Gaminkite maistą panašų į darželio valgiaraštį – įvairių kruopų košės, troškiniai, varškės patiekalai.

Mitybos racione turėtų vyrauti ne tik skystas , bet ir kietas maistas, kurį vaikas pratintųsi kramtyti ir valgyti.

Atėjus pietų pogulio laikui pratinkite vaiką atsigulti į lovytę, pagulėti ir klausantis ramios muzikos garso įrašų, mamytės ar tėvelio lopšinės, sekamos ar skaitomos pasakėlės, pratintis užmigti.

   Atsižvelgiant į vaiko amžių pasiūlykite     įvairių veiklų, kurios skatina motoriką, kūrybą ir kalbą. Dėmesys gali būti skirtas piešimui, dainavimui, pasakų skaitymui, ir žaidimams su konstruktoriais, dėlionėmis.

Socialinė sąveika :

Organizuokite žaidimų susitikimus su kitais vaikais, kad jie galėtų tobulinti savo socialinius įgūdžius ir priprasti prie grupinės veiklos. Tai galimi žaidimai  kiemo žaidimų aikštelėje , smėlio dėžėje ir įvairūs organizuojami užsiėmimai jaunesnio amžiaus vaikams .

Pasiruošimas darželiui apima ne tik vaiko intelektinį pasirengimą, bet ir turėtų būti skiriamas tinkamas dėmesys  svarbių įgūdžių ugdymuisi, kurie palengvintų situaciją darželyje.

 Savitarnos- higieniniai  įgūdžiai:

Mokykite vaiką pagrindinių savitarnos užduočių, tokių kaip rankų plovimas, valgymas ir naudojimasis stalo įrankiais ir  tualetu,  apsirengimas ir nusirengimas.  Atsižvelgdami į  vaiko amžiaus ypatumus ir gebėjimus skatinkite ir  kartu su vaiku atlikite kasdienius savitvarkos  veiksmus. Sudarykite sąlygas vaikui ugdytis kasdienio gyvenimo įgūdžius jį pagirdami ir juo pasidžiaugdami . Šių įgūdžių ugdymasis skatina vaiko savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi.
 Komunikaciniai įgūdžiai:

Skatinkite vaiką išreikšti savo poreikius ir jausmus – mimika, judesiu, garsu, žodžiu. Paprastos veiklos, kaip skaitymas kartu, pokalbiai, gali pagerinti vaiko žodyną ir kalbėjimo įgūdžius.
Emocijų reguliavimas:

Padėkite vaikui atpažinti ir valdyti savo emocijas.  Naudokite vaidmenų žaidimus, kad praktikuotumėte scenarijus, su kuriais jie gali susidurti darželyje, pvz., dalijantis žaislais ar laukdamas savo eilės.

Paruošti savo mažylį darželiui yra šeimos kelionė, kur visi kartu keliaudami galite sukurti teigiamą ir palaikančią aplinką šiame svarbiame etape. Prisiminkite, kad kiekvienas vaikas yra individualus ir unikalus , keliauja savo tempu, ir tik su Jūsų meile bei vadovavimu jis gerai jausis savo naujoje darželio aplinkoje.

Pasitikėkite savo jėgomis ir entuziazmu, žinodami, kad jūs kuriate pagrindą visą gyvenimą trunkančiam mokymuisi.

Vilniaus lopšelio – darželio „ Skroblinukas“

                                       Ikimokyklinio ugdymo mokytoja

                                       Lina Kiškytė

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!