8 priežastys, kodėl turėtumėte įsigyti elektromobilį

2024-08-19

Kalbant apie automobilių pramonę, viena didžiausių permainų, kurias patyrėme per pastaruosius kelerius metus, yra elektromobiliai. Šiandien atrodo, kad elektrinės transporto priemonės yra mūsų ateitis. Todėl jei planuojate įsigyti naują automobilį, šiuo metu Lietuvos rinkoje esantys elektromobiliai gali būti puikus pasirinkimas.

Pirmoji ir svarbiausia priežastis, galinti paskatinti jus savo tradicinį automobilį pakeisti elektromobiliu, yra mažesnės techninės priežiūros išlaidos. Jei eksploatuosite automobilį su vidaus degimo varikliu, jis turės daugiau mechaninių dalių, todėl jo techninė priežiūra bus sudėtingesnė ir kur kas brangesnė. Tuo tarpu elektromobilius lengviau ir pigiau prižiūrėti dėl jų paprastos konstrukcijos ir veikimo.

  1. Elektromobiliai neskleidžia jokio triukšmo

Vienas iš svarbių privalumų, dėl kurio elektromobilis gali būti pranašesnis už jūsų jau turimą automobilį, yra tylus veikimas. Logika yra labai paprasta – po automobilio kapotu nėra variklio, todėl nėra ir triukšmo. Elektromobilio akumuliatorius veikia taip tyliai, kad sėdėdami viduje negirdėsite absoliučiai jokio triukšmo.

Net jei jūsų iki šiol eksploatuotas automobilis veikė labai tyliai, elektra varomas automobilis gali suteikti jums daug daugiau komforto. Šiuolaikiniai elektromobiliai yra tokie tylūs, kad gamintojai turi pridėti netikrų garsų, kad automobilis taptų saugus pėstiesiems.

  1. Patogus įkrovimas namuose

Jei turite tradicinę transporto priemonę, varomą benzinu ar dyzelinu, turbūt jau seniai spėjote suprasti, kokios didelės eilės piko metu gali susidaryti prie degalinių. Be to, važiavimas į degalinę įsipilti kuro gali pareikalauti papildomo laiko, jau nekalbant apie tai, kad nestebint degalų kainų, per skubėjimą galima patirti pernelyg dideles išlaidas.

Elektromobiliai šiuo atžvilgiu turi labai didelį pranašumą – galite tiesiog prijungti savo transporto priemonę prie elektros tinklo namuose 4-5 valandoms ir vėl galėsite judėti. Šiais laikais elektromobiliai taip pat turi greitojo įkrovimo funkciją, todėl jie gali būti įkrauti vos per 60 min.

Taip pat šiomis dienomis miestuose yra plečiama elektromobilių įkrovimo stotelių infrastruktūrą, kuri padeda efektyviau pasirūpinti savo elektromobilio įkrovimu. Tokių mobiliųjų programėlių kaip https://carone.app pagalba galima labai greitai surasti artimiausią įkrovimo stotelę ir pasirūpinti savo elektromobilio įkrovimu.

  1. Mažos eksploatavimo sąnaudos

Dar vienas svarbus pranašumas, kuriuo pasižymi elektromobiliai, palyginti su įprastais automobiliais su vidaus degimo varikliais, yra eksploatavimo išlaidos. Pavyzdžiui, jei pažvelgtume į įprastinį elektromobilį, kuris vienu įkrovimu nuvažiuoja apie 450 km, eksploatavimo išlaidos reikšmingai sumažėja. 100 km įveikti jums gali pakakti vos 4-5 eurų, kas yra nepalyginamai mažiau nei tais atvejais, kai važiuojama tradicine transporto priemone.

  1. Lengva vairuoti

Visos šiuolaikinės elektrinės transporto priemonės, pradedant elektriniu motoroleriu ir baigiant elektriniu autobusu, neturi pavarų dėžės. Dėl šios priežasties elektromobilį eksploatuoti yra labai malonu ir patogu. Jums nebereikia nuolatos spaudinėti pedalų, kuriais padidinsite arba sumažinsite greitį. Net jei iki šiol buvote patenkinti savo benzininio ar dyzelinio automobilio teikiamu komfortu, galite būti tikri, kad persėdę už elektromobilio vairo suprasite, kad jis yra gerokai patogesnis.

  1. Nereikia jaudintis dėl degalų kainų šuolių

Jei kasdien vairuojate tradicinį automobilį, neabejotinai galvojate apie nuolat kintančias degalų kainas. Tai gali kelti ne tik didelį galvos skausmą, tačiau taip pat neigiamai atsiliepti ir jūsų biudžetui. Tačiau jei įsigysite elektromobilį, jums nebereikės nerimauti dėl kasdien svyruojančių benzino ir dyzelino kainų. Nors degalų kainos kinta priklausomai nuo pasaulinių kainų, jums nebereikės dėl to sukti galvos, kadangi eksploatuodami elektromobilį galėsite pamiršti apie mokėjimą už degalus.

  1. Draugiškas aplinkai

Jei jau kurį laiką planuojate įsigyti elektromobilį, galite būti tikri, kad prisidėsite prie aplinkos išsaugojimo. Todėl spręsdami, kokią transporto priemonę turėtumėte įsigyti, būtinai atsižvelkite į aplinkosauginius aspektus. Įsigiję elektromobilį galite sumažinti savo anglies dioksido pėdsaką, nes į aplinką nebus išmetama jokių teršalų! Šiandien elektromobiliai yra viena iš ekologiškiausių transporto priemonių.

  1. Patogus salonas ir daugiau vietos daiktams

Jau paaiškinome, kad elektromobilio salone yra labai tylu, tačiau tai nėra vienintelis privalumas. Jei pasirinksite elektromobilį, turėsite gerokai daugiau vietos kojoms. Nors priekinėje dalyje galite yra daiktadėžė (vietoje pavarų dėžės), galinėje salono dalyje yra lygios grindys, todėl viduryje sėdintis keleivis galės mėgautis pilnaverte ir komfortiška kelione. Dėl minėtos priežasties, padidėja ir daiktų laikymo galimybės – priekyje po kapotu gali būti daiktadėžė, nes elektromobilyje nėra variklio. Šiuo atveju akumuliatorius neužima daug vietos, palyginti su varikliu.

  1. Vyriausybės paskatos

Elektromobilio pirkimo nauda neapsiriboja tik pačia transporto priemone. Šiomis dienomis vyriausybė taip pat skatina vairuotojus persėsti už elektromobilių vairo, nes tai yra mūsų ateitis. Jie ne tik ragina vairuotojus dažniau kalbėdami apie elektrinių transporto priemonių naudą aplinkai ir vairuotojų kišenei, tačiau taip pat taiko papildomas nuolaidas ir paskatas elektromobiliams įsigyti.

Elektromobiliai yra mūsų ateitis

Atsižvelgiant į tai, kur link judame, elektromobiliai yra neišvengiama žmonijos ateitis. Iškastinis kuras galiausiai išseks, todėl tikrai nėra išmintinga išeikvoti visą iškastinį kurą, kol jo dar yra. Nors elektra taip pat gaminama iš iškastinio kuro, pamažu pasaulis pereina prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Šiandien galime naudotis saulės ir vėjo energija, kuri yra atsinaujinanti ir neteršia aplinkos. Todėl jei galvojate apie naują automobilį, elektromobilio pasirinkimas gali būti vienas geriausių sprendimų.

One thought on “8 priežastys, kodėl turėtumėte įsigyti elektromobilį”
  1. Yra milijonas priežaščiu dėl kuriu elektromobilis tik brangus ir nepraktiškas žaisliukas

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!