Neprižiūrimi šunys gąsdina Širvintų rajono gyventojus (papildyta)

2024-08-21
The Evening Sun foto

Gavome keletą skambučių iš gyventojų apie neprižiūrimų augintinių keliamą grėsmę rajono gyventojams. Panašių įrašų pastaruoju metu netrūksta ir socialinėje erdvėje.

Neprižiūrimi augintiniai gąsdina rajono gyventojus, ypač vaikus. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai ir nukenčia: šunys įkanda, sugadina drabužius ir pan.

Akivaizdu, kad patys šeimininkai turi prisiimi atsakomybę dėl savo augintinių elgesio, bet neretai pasitaiko atveju, kai tie šeimininkai ignoruoja bet kokias taisykles ir jų nepaiso. Skaitytojus labiuausiai neramina klausimas: ką daryti gyventojams, kurie nesusikalba su tokių augintinių šeimininkais?

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Širvintų rajono policijos komisariato pateiktame komentare teigiama, kad: gyvūnų laikymo taisyklės Širvintų rajone yra nustatytos Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. gruodžio 8 d. įsakyme „Dėl gyvūnų laikymo Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje taisyklių patvirtinimo“ Nr. 9-940. Pagal šių taisyklių 86 punktą „Taisyklėse nustatytų reikalavimų laikymosi kontrolę užtikrina Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius. Teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus už taisyklių nesilaikymą turi Savivaldybės administracijos direktoriaus tam įgalioti specialistai ir Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nurodyti pareigūnai.

Atsakomybė už šių taisyklių nesilaikymą, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnyje „.Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas“.

Komentaro prašėme ir Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus, bet, deja, jo dar negavome.

Jei komentarą vis tik gausime, straipsnį papildysime, o dabar komentaruose kviečiame pasidalinti savo mintimis apie tokias situacijas.

Papildyta 2024-08-21

Gavome ir Širvintų rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyriausios specialistės Ingos Sodienės komentarą:

Gyvūnų laikytojų pareigas, draudžiamus veiksmus, bendruosius ir specialiuosius reikalavimus gyvūnų laikymui ir priežiūrai, gyvūnų augintinių, bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų laikymo ir priežiūros reikalavimus Širvintų rajono savivaldybės gyvenamosiose vietovėse reglamentuoja Gyvūnų laikymo Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje taisyklės, patvirtintos  Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. 9-940 „Dėl gyvūnų laikymo Širvintų rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių patvirtinimo“ (toliau – Taisyklės).

Taisyklių 11 punkte nurodyta, kad gyvūno savininkas arba atsakingas asmuo privalo garantuoti, kad gyvūno auginimas ir laikymas nekels grėsmės žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų.

Taisyklių 22 punkto 22.2 papunktyje nustatyta, kad kai gyvūnai laikomi pririšti, jie turi būti rišami taip, kad neišeitų už žemės valdos, kurioje laikomi, ribos.

Taisyklių 22 punkto 22.5 papunktyje nurodyta, kad uždaroje savininko valdoje šuo gali būti laikomas nepririštas tik jei užtikrinama, kad šuo iš jos neišbėgs (privati valda aptverta sandaria, pakankamai aukšta tvora). Tokiu atveju matomoje vietoje turi būti pakabintas ne mažesnis kaip 8 cm pločio ar skersmens įspėjamasis ženklas su užrašu, pvz., „Atsargiai, šuo!“, o prie uždaros žemės valdos vartų rekomenduojama įrengti skambutį valdos savininkui pakviesti.

Visų šių (ir kitų) Taisyklėse nustatytų reikalavimų laikymosi kontrolę užtikrina Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius. Teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus už taisyklių nesilaikymą turi Savivaldybės administracijos direktoriaus tam įgalioti specialistai ir Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nurodyti pareigūnai.

Svarbu. Įkandus bet kokiam gyvūnui rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas, įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, priims sprendimą dėl profilaktinio pasiutligės vakcinacijos kurso skyrimo.

Jei turite kokį nors konkretų atvejį, maloniai prašome kreiptis.

Širvintų rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus telefonas: +37063494530

Įkeliama

One thought on “Neprižiūrimi šunys gąsdina Širvintų rajono gyventojus (papildyta)”
  1. Taip pat ir prižiūrimi šunis gazdina žmones. Briedžių takas ir kt. vietos tapo skirtos pasivaikščiojimams su šunimis… Neatsakingi šeimininkai veda ant ilgo pavadžio ir artėjant žmonėms jo neprisitraukia. Šunis loja, puola, gazdina vaikus ir suaugusius. Tie žmonės galvoja tik apie save, paprašius pasitraukti arčiau sulauki keiksmažodžių lavinos, ir lieka galimybė praeiti pievomis.

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!