Fejerverkų leidimas sode ir gyvenamosiose teritorijose. Svarbiausi patarimai pradedantiesiems

2024-09-04

Nors fejerverkus Lietuvoje leidžiama leisti tik didžiųjų švenčių metu, tačiau esant supratingai bendruomenei jie kartais leidžiami ir privačių ar miesto švenčių metu.

Į ką reiktų atkreipti dėmesį fejerverkus leidžiant savo kieme – pagrindiniai patarimai

Įsivertinkite savo žemės dydį. Jei planuojate leisti fejerverkus iš savo kiemo turėtumėte pagalvoti apie žingsnius, kad fejerverkų leidimas būtų kuo saugesnis. Pirmas patarimas būtų apsižvalgyti, ar leidžiami fejerverkai nekliudys medžių ir laidų. Taip pat, kad būtų kuo toliau ne tik nuo jūsų namų, bet ir nuo kitų pastatų bei kaimynams priklausančios nuosavybės. Ypač atsargiai reiktų elgtis netoli malkinių, tvartų ir kitų ūkinių pastatų prie kurių ar kuriuose yra lengvai užsidegančių medžiagų – šieno, medienos, popieriaus, grūdų. Kartais tai vadinama dešimties metrų taisykle, t.y. fejerverko paleidimo vieta turėtų būti bent per dešimt metrų nuo bet kokio kito objekto.

Įvertinkite paviršių. Fejerverką leiskite nuo švarios žemės ar žolės. Fejerverkai išskiria daug šilumos ir dažnai liepsną iš apačios, tad stalviršis, mediniai laiptai ar terasa gali nukentėti nuo vieno fejerverkų pasirodymo.

Įvertinkite ir patogumą auditorijai. Jei leisite fejerverkus tiesiai virš galvų, juos stebėti bus nepatogu, ypač, jei šou bus ilgesnis. Tad, jei yra galimybė reikėtų pasirinkti tokią paleidimo vietą, kurioje stebėjimas būtų patogesnis, nepamirškite, fejerverkus reikia visų pirma „mylėti akimis“.

Pasirinkite fejerverkus. Profesionalių fejerverkų nesunkiai įsigysite internetu, tačiau jų yra įvairių dydžių ir galingumų. Taip pat kai kurie juos kategorizuoja kaip fejerverkus vestuvėms ar kitoms šventėms, profesionalius fejerverkus. Jie skiriasi ir kaina, ir saugumo reikalavimais. Konsultantai informuos arba ant pakuočių bus parašyta, kokiu minimaliu atstumu nuo kitų objektų planuoti fejerverkų paleidimo.

Jeigu teritorijoje, kurioje planuojate leisti fejerverkus nėra vietos, kuri turėtų saugų atstumą nuo kitų pastatų, degių objektų bei medžių, laidų, reikėtų rinktis arba pačius silpniausius, dažniausiai rankose laikomus fejerverkus. Jei turite tinkamą erdvę, tuomet jau galite rinktis galingesnius sprendimus, kuriems reikia nuo 8-ų iki 15-os metrų. Bet kokiu atveju nesidrovėkite pasiteirauti specialistų. Juk nenorite sugadinti savo šventės?

Saugiai laikykite fejerverkus. Jei planuojate didelį pasirodymą, kuriam reikės daug fejerverkų, jų laikymo vieta pasiruoškite gerokai iš anksto. Prieš šventę saugokite fejerverkus nuo drėgmės, laikykite juos užrakintoje dėžėje, taip pat venkite laikymo netoli tiesioginės liepsnos ar ugnies.

Pajuokaujant galime pasiūlyti pasinaudoti užrašu ant vaistų dėžutės „laikyti sausoje ir vėsioje vietoje“

Fejerverkų paleidimas. Svarbiausia, ko gero, yra nesugadinti fejerverkų jų saugant ir nepaleisti fejerverkų per anksti, tai dažniausiai nutinka, jei jie laikomi netinkamai ir kažkas tyčia ar netyčia juos uždega. Taip pat reikia įsivertinti, ar spėsite pasitraukti saugiu atstumu nuo paleidimo vietos.

Fejerverkus uždekite nelaikydami rankoje ar kaip nors kitaip, fejerverkas jau turi būti paruoštas paleidimui ir įžiebtas ištiesta ranka, kad tikimybė nusideginti būtų kuo mažesnė. Fejerverkas turi būti nutaikytas į viršų. Tai iš pirmo karto skamba kaip pagal nutylėjimą suprantamas dalykas, tačiau jo reikėtų nepamiršti, jei reljefas nėra lygus ir norima šauti fejerverkus nuo kalno ar skardžio, net tokiu atveju reikėtų vengti šūvio horizontaliai ar žemyn. Jei naudojate fejerverkų bateriją ar galingesnius fejerverkus, juos pastatykite taip, kad jiems jau šaunant į viršų pati baterija stovėtų stabiliai.

Visais atvejais galvokite apie blogiausią įmanomą scenarijų ir ruoškitės visiems netikėtumams – nuo neužsidegusio fejerverko iki nukritusios baterijos viduryje paleidimo. Apgalvoję kiekvieną situaciją ir imdamiesi veiksmų galėsite nelaimių išvengti gerokai iš anksto ir mėgautis savarankiškai paleistu fejerverkų šou.

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!