LNDM Prano Domšaičio galerija ir Laikrodžių muziejus kviečia senjorus į edukacinius užsiėmimus ir ekskursijas

2024-09-12

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) dalyvauja Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir LR sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotame „Socialiniame projekte“. Senjorams skirta šio projekto iniciatyva „Socialinis receptas“ siekiama skatinti projekto tikslinės grupės socialinį aktyvumą, savirealizaciją, kūrybiškumą, estetinius pojūčius, įsitraukimą į kultūrinį gyvenimą. Sudarant galimybę aktyviai dalyvauti kultūrinėse veiklose, edukaciniuose užsiėmimuose, tikimasi stiprinti senjorų psichologinę sveikatą ir emocinę gerovę.

LNDM Prano Domšaičio galerija ir Laikrodžių muziejus jau nuo rugsėjo pabaigos kviečia senjorus į edukacinius užsiėmimus ir ekskursijas. Įvairių renginių muziejuje dalyvė Danguolė Sičiūnienė, sužinojusi apie naujas veiklas, džiaugiasi: „Senjorai dažnai jaučiasi vieniši, kompaniją mums palaiko nebent retkarčiais atvažiuojantys vaikai ir anūkai arba televizorius. O ši iniciatyva bus puiki proga ne tik susipažinti ir pabendrauti su naujais žmonėmis, bet ir sužinoti, išmokti ką nors naujo, pasisemti gerų emocijų.“

LNDM Prano Domšaičio galerijoje kiekvieną penktadienį 14 val. nuo rugsėjo 20 iki spalio 18 d. vyks susitikimai, skirti grafikai ir jos technikomis. Susipažinę su iškiliaspaudės ir giliaspaudės grafikos technikomis, dalyviai galės išbandyti grafikos meistrų priemones: sausą adatą, kongrevo techniką, monotipiją, linoraižinį. Tai puiki galimybė kartu su bendraminčiais lavinti kūrybiškumą, estetinius pojūčius, saviraišką per meną. Ciklo pradžioje ir pabaigoje vyks ekskursijos po dailininko Prano Domšaičio nuolatinę ekspoziciją, pasakojančią apie žymaus ekspresionisto kūrybinį palikimą, atspindinčią jo spalvingą ir dramatiškų vingių kupiną gyvenimo kelią.

Kiekvieną savaitę nuo spalio 25 iki lapkričio 22 d. (lapkričio 1 d. susitikimas nevyks) užsiėmimų dalyviai kviečiami išbandyti įvairias dailės technikas: japonų meną sumijė, geometrinių formų ir linijų raštų piešimą, koliažų iš laikraščių ir žurnalų iškarpų kūrimą. Užsiėmimai skatins improvizuoti, džiugins netikėtu kūrybiniu rezultatu, atpalaiduos, įkvėps vidinio džiaugsmo ir ramybės, lavins vaizduotę ir atmintį, o komandinis darbas padės kurti tarpusavio ryšį, bendrystę, mažins atskirtį ir vienatvės jausmą.

LNDM Laikrodžių muziejuje susitikimai vyks antradieniais 14 val. nuo rugsėjo 17 d. Pirmi penki užsiėmimai bus skirti kūrybinėms laikrodžių gamybos dirbtuvėms, kurių metu dalyviai turės galimybę pasigaminti veikiantį laikrodį. Pirmiausia senjorai dekoruos medinį laikrodžio pagrindą, išbandydami įvairias priemones: akrilinius dažus, spalvotus pieštukus, kreideles, spalvotą popierių. Pritvirtinę laikrodžio mechanizmą ir rodykles, pažymės valandas ir papuoš savo laikrodį papildomomis dekoro priemonėmis: įvairiais karoliukais, kriauklelėmis, juostelėmis, kavos pupelėmis ir pan. Kiekvieno susitikimo pabaigoje dalyviai vieni kitiems pristatys savo kūrybos procesą, pasidalins sumanymais ir pastebėjimais. Visų veiklų metu bus skatinama eksperimentuoti su įvairiomis priemonėmis, puoselėti bendrystę, dalintis asmeninėmis patirtimis.

Kiekvieną antradienį nuo spalio 22 iki lapkričio 12 d. senjorai kviečiami dalyvauti ekskursijose po  Laikrodžių muziejų, kurių metu susipažins su laikrodžių istorija ir jų veikimo principais, stiliaus kaita, muziejaus pastato istorija. Paskutinė ekskursija supažindins su didelio pasisekimo sulaukusia paroda „Florentempus“, atskleidžiančia nesiliaujantį mėginimą pažinti gyvosios gamtos elementus.

Tikimasi, kad šie susitikimai paskatins labiau domėtis menu, istorija, diskutuoti apie žmogaus gyvenimo tempo kaitą, laiko skaičiavimo priemonių raidą, vertinti ir branginti kiekvieną akimirką. Kad diskusijos būtų aktyvesnės, bus naudojamos refleksijos kortelės ir klausimai.

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos valstybė

Visi užsiėmimai nemokami. Būtina išankstinė registracija

Registracija į Prano Domšaičio galerijos veiklas: tel. +370 46 410 421 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt

Registracija į Laikrodžių muziejaus veiklas: tel. +370 46 410 417 arba el. p. laikrodziu.muziejus@lndm.lt

Taip pat galima užsiregistruoti „Socialinio recepto“ puslapyje https://pagalbasau.lt/socialinis-receptas/

 

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus – vienas didžiausių nacionalinių meno muziejų Lietuvoje, kaupiantis, saugantis, tiriantis, konservuojantis, restauruojantis ir populiarinantis nacionalinės svarbos dailės, meno ir kultūros istorijos vertybes. LNDM kolekcija eksponuojama devyniuose padaliniuose Vilniuje, Klaipėdoje, Palangoje ir Juodkrantėje.

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!