Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės šventė Kernavėje – tarp mistikos ir realybės

2024-09-29

Tradiciškai 2024 m. rugsėjo 20 d. (penktadienį), mistika alsuojančiuose Kernavės piliakalniuose įspūdingai pasitikta Rudens lygiadienio ir baltų vienybės šventė, skirta pažymėti astronominį gamtos virsmą ir simboliniu patyrimu priminti baltų genčių susivienijimo svarbą.

Kartu su Klaipėdos universiteto archeologu, šventviečių tyrinėtoju Vykintu Vaitkevičiumi šventės lankytojai leidosi į žygį „Kernavės šventvietės“ po Kriveikiškį, su kuriuo siejami pasakojimai apie paskutinį aukščiausiąjį Lietuvos žynį Krivių Krivaitį. Perkūnas, Krivių Krivaitis ir Pajauta – tai Kernavės mitų ciklas, kurio ištakos siekia LDK laikus.

Pilies kalnas kvietė į edukacinę erdvę „Paukščių taku“, kurioje lankytojai gaminosi įspūdingas pabaigtuvių karūnas ir jomis puošėsi (asociacija ATYyn), dalyvavo patyriminėse edukacinėse programose „Lygiadienio apeiginės vaišės“ (VšĮ „Vikingų kaimas“), „Senoji aludarystė“ (Artūras Masiliauskas), susitiko su netikėta šiurpumo akistata „Mitinių būtybių slėptuvėse“ (Kotryna Zylė), nusiliejo natūralaus vaško žvakes ir būrėsi ateitį (Loreta Lichtarovičienė). Taipogi buvo galima išvysti interaktyvią šarvų ir ginklų ekspoziciją, pristatančią „Saulės mūšį“ (istorinės rekonstrukcijos klubas „Hospitalierių ordinas“) ir kt.

Šventinis vakaras aidėjo kovų ritmais ir šūksniais – performansu „Saulės mūšis“ (multiinstrumentalistas Daumantas Lukošiūnas ir istorinės rekonstrukcijos klubas „Hospitalierių ordinas“) atidarant folkloro ansambliams taką į piliakalnius, į vienybę ir pagarbą protėviams simbolizuojančią ugnies ir muzikos sąšauką / koncertą SUTARTINIŲ SUKINYS.

Su vaidila Gediminu Žiliu ir folkloro ansambliais buvo įžiebta lygiadienio ugnis ir vienybės laužai.

Vakaro kulminacija – Gabrielės Vilkickytės su grupe koncertas, kur atliekamos muzikos garsai persipynė su visą vakarą besikuriančia ugnies liepsna bei šviesų patyrimu. Įspūdį stiprino šviesų meninės instaliacijos ir kernaviškio skulptoriaus Henriko Orakausko nendrinės skulptūros Į DAUSAS įžiebimas.

Tamsai nugalėjus šviesą, programa teatrališkai atvėrę vartus į Vėlių pasaulį, kviečiant patirti ir sužinoti „Apie vėles žėmėje klajojančias“ – čia žiūrovai buvo vedžiojami po magišką ir kartais šiurpinantį anapusinį pasaulį (teatras „LABAS“). Šventė baigėsi trankiais naktišokiais su folkloro ansambliais!

Legendinėje Kernavės medinėje koplytėlėje visą vakarą buvo galima aplankyti meninę instaliaciją „Lygiadienio sodų kuždesiai“ (autorė Loreta Lichtarovičienė). Renginio skulptūrų ir šviesų menininių instaliacijų autoriai: skulptorius Henrikas Orakauskas ir šviesų dailininkas Arvydas Buinauskas (AB LIGHT). Kernavės archeologinės vietovės piliakalniuose lankytojai grožėjosi specialiai sukurta išskirtine šviesų dailininko Arvydo Buinausko menine šviesų instaliacija, skirta UNESCO Pasaulio vertybės statuso suteikimo 20-čiui paminėti.

 

Organizatorius: Širvintų kultūros centro Kernavės filialas

Projekto vadovė Kristina Stankevičienė

Partneriai:
Asociacija MEDGRINDA
Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcija
Kernavės seniūnija
Kernavės Švč. M. Marijos Škaplierinės parapija

Projektą iš dalies finansuoja:
Lietuvos kultūros taryba
Širvintų rajono savivaldybė

Rėmėjai:

Svajūnas Jankus

Gediminas Stakė

Širvintų vartotojų kooperatyvas „Veivera“

UAB „Mobida“

„Kerniaus virtuvėlė“

P. Liaudansko įmonė

 

Fotografijų autorė: Nendrė Žilinskaitė

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!