Draudikai: automobilių žalų skaičius toliau auga

2024-08-27
Artūras Juodeikis; Lietuvos draudimo nuotr

Artėjantis rudens sezonas netrukus atneš prastėjančias oro sąlygas ir padidėjusį automobilių srautą gatvėse ir keliuose. Šiuo metų laiku gyventojai vėl įsilieja į įprastą gyvenimo ritmą, prasideda vaikų mokslo metai, tad dėl išaugusio eismo intensyvumo vairuoti neišvengiamai tampa sudėtingiau. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, kasmet automobilių žalų fiksuojama vis daugiau, todėl ekspertai pataria laikytis kelių eismo taisyklių ir išlikti budriems.

„Pirmąjį šių metų pusmetį fiksavome išaugusį automobilių žalų skaičių. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, sulaukėme beveik 10 proc. daugiau pranešimų apie transporto žalas. Ir nors vidutinė žalos išmoka augo nežymiai, visgi bendra išmokų suma padidėjo daugiau nei 1 mln. eurų ir pirmąjį pusmetį perkopė 13 mln. eurų“, – sako „Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Ekspertas priduria, kad fiksuotų žalų skaičiumi išsiskiria sostinė Vilnius – pirmąjį metų pusmetį jų čia registruota virš 2,4 tūkst. Toliau rikiuojasi kiti šalies didmiesčiai ir didesnių miestų rajonai.

„Daugiau nei 1,5 tūkst. žalų mūsų bendrovė užfiksavo Kauno mieste, arti 500 Klaipėdos mieste, Kauno ir Vilniaus rajonuose. Taip pat prie dažnesnio žalų skaičiaus priskiriami Panevėžio, Šiaulių ir Marijampolės miestai. Įdomu ir tai, kad 135 žalos fiksuotos užsienyje – tai rodo, kad lietuviai vis dažniau leidžiasi į keliones automobiliu“, – sako „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Vertinant pagal automobilių markę, daugiausia į autoavarijas patenka „BMW“ gamintojo automobiliai. Šių metų pirmąjį pusmetį tokių žalų fiksuota virš 2 tūkst., rodo „Lietuvos draudimo“ duomenys. Kiti taip pat dažnai į autoavarijas patenkantys yra „Volkswagen”, „Audi”, „Toyota” markių automobiliai.

Pasak specialisto, lyginant su praėjusiais metais, šiemet fiksuotas ir didesnis sudėtingų avarijų skaičius. „Matome, kad sudėtingų avarijų skaičius, kai įvykį sukėlė kelios priežastys, per metus išaugo beveik tūkstančiu atvejų. Tam įtakos galėjo turėti metų pradžioje vyravę permainingi orai. Taip pat pastebimas ir tiesioginių avarijų skaičiaus augimas. Pernai per pirmąjį pusmetį fiksuota apie 3,4 tūkst. tokių žalų, kai šiemet jų skaičius viršija 4,3 tūkst.”, – sako A. Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, šiais metais fiksuota ir daugiau žalų, susijusių su automobilių sugadinimu. Pasitaikė atvejų, kai transporto priemonė buvo padegta. A. Juodeikio teigimu, šiemet nežymiai augo ir automobilių bei jų atskirų dalių vagysčių atvejai.

„Be priežiūros ilgesnį laiką paliktas ar apsaugos priemonių neturintis automobilis neretai tampa pagunda ilgapirščiams. Pastarieji kasmet atranda vis naujų būdų, kaip apšvarinti ar nuvaryti automobilius. Vien per pirmąjį pusmetį fiksavome 82 vagysčių sukeltas žalas, kurių vidutinė išmoka siekė daugiau nei 3,4 tūkst. eurų“, − komentuoja A. Juodeikis.

Draudimo ekspertas pabrėžia, kad norint išvengti eismo įvykio ir apsaugoti savo automobilį nuo žalos, vairuotojai turėtų vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis:

  • Būti itin atidūs rudens pradžioje, kai prasideda mokslo metai, ir eismas gatvėse tampa intensyvesnis;
  • Sekti kelio ženklus, įspėjančius apie riziką, kad laukiniai žvėrys gali netikėtai kirsti važiuojamąją kelio dalį;
  • Pasirūpinti, kad jūsų automobilis be priežiūros neliktų ilgą laiką, būtų pastatytas saugiai, vengiant nuošalių ir neapšviestų vietų;

MB Draustukas – oficialus AB „Lietuvos draudimas” atstovas Širvintose ir Lietuvoje.

tel. +370 614 5249, el.paštas draustukas@gmail.com , Vilniaus g. 77 (II aukštas), Širvintos

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!