Socialdemokratė Indrė Kižienė: „kandidatuoju į LR Seimą, nes jaučiu, kad žmonėms galiu būti dar naudingesnė“

2024-09-18

 

Interviu su Ukmergės r. savivaldybės tarybos nare, kandidate į LR Seimo nares – apie darbus ir siekius, apie iniciatyvą, kuri išplito visoje Lietuvoje, šiek tiek apie  laisvalaikį ir atsipalaidavimo būdus. O taip pat apie geranoriškai bei puikiai nusiteikusius širvintiškius.

Kandidatuodama į Seimą tikriausiai turite planų, ką norėtumėte pasiekti savo darbu. Gal galėtumėte nurodyti kelis  dalykus, kurių nepadariusi Seime nenurimsite?

Mūsų pagrindiniai darbai sudėlioti socialdemokratų rinkimų programoje, bet aš paminėsiu tris aspektus, kurie labai svarbūs. Pirmiausia norime pažaboti išaugusių kainų poveikį žmonių gyvenimui, nes ir seni, ir jauni turi būti apsaugoti nuo skurdo, jaustis oriai. Taip pat labai svarbu toliau puoselėti demokratiją, gerai pasiruošti įvairiems pavojams ar krizėms, jei jos kiltų. Na, ir turime pakloti tvirtus pamatus ateities kartoms, kad vaikai įgytų kokybišką išsilavinimą, džiaugtųsi švaria aplinka. Iš savo pusės galiu pasakyti, kad labai atsargiai žiūriu į tuos, kurie spekuliuoja žmonių jausmais pasitelkę skaudžias temas, pavyzdžiui, karą ar įvairių mažumų klausimus. Man spekuliuoti nepatinka, nemėgstu gąsdinti visuomenės arba žadėti, ko negaliu, man patinka sąžiningai kalbėtis, tartis ir spręsti konkrečias problemas. 

Nemažai metų priklausote Lietuvos socialdemokratų partijai: gal galite papasakoti, kaip apskritai nusprendėte, kad norite priklausyti būtent šiai politinei bendruomenei?

Man kaip socialinių mokslų absolventei priimtina ir svarbu, kad Lietuvos socialdemokratų partijos politika yra orientuota į žmones, į efektyvų visuomenę kamuojančių problemų sprendimą. Kitaip sakant, mes esam tokie mažiau kalbantys, daugiau darantys. Socialdemokratų gretas papildžiau 2009 metais ir netrukus pradėjau dirbti partijos tarybos sekretoriate. Šioje partijoje sudarytos galimybės augti jaunajai politikų kartai, o mūsų programa, žymiai labiau nei kitų politinių organizacijų, atitinka žmonių lūkesčius.  Man labai patinka, kad mūsų bendruomenėje kolegos turi aiškią viziją, todėl ir žmonės mumis tiki bei pasitiki. Tai įrodo savivaldos rinkimai, kai visoje Lietuvoje turime daugiausia merų ir savivaldybės tarybos narių. Jei kalbėtume apie nacionalinę politiką, tai ne kartą įrodėme, kad visa galva lenkiame į arogancijos liūną įkritusius valdančiuosius, kurie nemoka nieko, tik šnekėti, žadėti, pūstis, bet ne efektyviai veikti. Juk kiekviena reforma turi būti nuosekliai įgyvendinama, o ne numetama savivaldybėms ar žmonėms ant galvų. Toks požiūris mums visai nepriimtinas, taip pat ir man, todėl labai džiaugiuosi, kad mūsų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė aiškiai nukirto, jog su konservatoriais niekada nedirbom ir nedirbsim.

Kokie žmonės jums padarė didžiausią teigiamą įtaką gyvenime?

Nenoriu išskirti nieko, nes didžiausią įtaką mano gyvenime man daro mano šeima. Jei jie manęs nepalaikytų, turbūt, aktyvios politikos reikėtų atsisakyti. Asmeniniu gyvenimu nelabai mėgstu dalintis, noriu, kad žmonės mane pažintų iš mano darbų, o ne iš to, kieno esu žmona, dukra ar sesuo.  

Kaip tvarkotės su stresu ir nerimu, esant greitam gyvenimo tempui? Kaip geriausiai atsipalaiduojate? 

Rinkiminiu laikotarpiu gyvenimo tempas įgauna aukščiausią pavarą, o juk šalia rinkiminės kampanijos rikiuojasi tiesioginio darbo pareigos  ir buities reikalai, kitaip tariant – asmeninis gyvenimas. Todėl tikrai būna, kad apima stresas, nerimas, nuovargis, aplanko nusivylimas, o kartais net ir pyktis. Tada sakau „stop“ ir skiriu laiko sau:  važinėjuosi dviračiu, žygiuoju pėsčiomis arba išvykstu į trumpą turistinę kelionę su vyru ir sūnumi. Tai man pakelia nuotaiką ir pravėdina galvą. O jau kai visai viskas krenta iš rankų, tai atsakysiu labai trumpai – miegu.

Ukmergės rajono gyventojai jus pažįsta kaip aktyvią tarybos narę – kodėl norite palikti tarybą ir dirbti Seime?

Tiesa, išrinkus mane į Seimą, tektų atsisakyti darbo Ukmergės rajono savivaldybės taryboje, tačiau jaučiu, kad galiu būti dar naudingesnė. Šiuo metu Taryboje esu Socialdemokratų frakcijos seniūnė, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė, dirbu Švietimo, mokyklų tinklo, jaunimo reikalų ir NVO patariamosiose tarybose. Labai atsakingai žiūriu į man patikėtas pareigas. Mano vadovaujamas komitetas dirba ne tik oficialiai darbo planuose numatytu grafiku, mes dažnai vykstame į tikslines išvykas, kurias inicijuoju. Mūsų komitetas tokių tikslinių išvykų turėjo daugiausia iš visų. Esu bene vienintelė tarybos narė šioje kadencijoje, kuri pateikė nutarimų projektus. Buvo įteisintos gyvūnėlių kapinės Ukmergės rajone, sušvelnintos alkoholio prekybos taisyklės miesto švenčių metu, patvirtintos didesnės premijos abiturientams už kiekvieną gautą šimtuką, o rajono maudyklose atsirado  gelbėjimosi priemonės. Tai mano siūlymai, kuriems kolegos beveik vieningai pritarė. Jaučiu didelę prasmę atstovauti ukmergiškiams, todėl su malonumu skiriu laiko gyventojų priėmimui, bendravimui socialiniuose tinkluose, lankausi rajono bendruomenių renginiuose, esu atvira ir pasiekiama kiekvienam. Todėl jei žmonės  patikės man Seimo narės mandatą, aš su tokiu pat užsidegimu dirbsiu ukmergiškiams bei  širvintiškiams,  tik jau nacionaliniu lygmeniu.

Indrė Kižienė
Indrė Kižienė

Vyriausiosios rinkimų apygardos pakeitimais nuspręsta Širvintų rajono savivaldybės rinkimų apylinkes jungti prie Deltuvos pietinės apygardos, t.y. prie Ukmergės rajono. Akivaizdu, kad Širvintose  dar neturite politinio įdirbio, kaip prisistatysite širvintiškiams?

Šis VRK sprendimas, mums ukmergiškiams,  buvo netikėtas.  Tikėtina, kad ir Širvintų rajono gyventojams. Tačiau politikas, nors jis ir vienmandatės apygardos kandidatas ar jau išrinktas atstovas savame krašte, turėtų jausti ir nacionalinės politikos pulsą.  Tad Širvintų krašto gyventojai yra lygiai tokie patys rinkėjai kaip ir Ukmergėje ar kitų Lietuvos miestų ar miestelių žmonės. Mus visus vienodai kamuoja švietimo, sveikatos, vidaus reikalų  nevykusių reformų padariniai, kiekvienam rūpi vaikų ateitis ir ori senatvė,  mus visus liečia aukštų kainų nesuvaldomas protrūkis ir labai rūpi saugumas. Kultūra, turizmas, aplinkos puoselėjimas ir saugūs bei pravažiuojantys keliai – prioritetiniai klausimai daugelyje Lietuvos savivaldybių.  Kiekvienas rajonas turi  savo lūkesčių, tad tiek širvintiškiams tiek ukmergiškiams atstovausiu sąžiningai ir atsakingai, atliepdama žmonių interesus.  Širvintiškiams prisistatau kaip naujos politinės kartos kandidatė ir prašau jų palaikymo. Norėdama išgirsti žmonių siūlymus, problemas ir tuo pačiu asmeniškai prisistatyti, po rajoną važiavau pati kartu su Širvintų rajono tarybos nariais socialdemokratais Sauliumi Voveriu ir Anna Kuznecoviene bei bičiuliu Ričardu Černiausku.   Susitikome su žmonėmis, išplatinome į pašto dėžutes mano prisistatymo skrajutę. Džiaugiuosi širvintiškių geranoriškumu ir puikiu nusiteikimu prieš artėjančius Seimo rinkimus, o tai rodo, kad siekiama pokyčių ir politikų kaitos. Kelias pro Širvintų rajoną man nėra naujas, beveik 20 metų važiuoju į Trakų rajoną pas savo senelius, stabteldama nuostabioje Kernavėje, ar pakeisdama krypti – grožėdamasi Čiobiškio kraštovaizdžiu. Musninkuose ne kartą teko pasidomėti sendaikčiais ar kitomis turgavietės gėrybėmis.  O be to,  esame kaimynai, juk gyvenu Ukmergėje ir aktyviai bendradarbiauju su Širvintų socialdemokratų bendruomene.  Todėl tikrai negaliu sakyti, kad Širvintų kraštas nėra man nepažįstamas, labai  tikiu, kad čia gyvenantys žmonės manimi pasitikės ir mane  priims.

 Kaip manote, kokia savybė jus labiausiai išskiria iš kitų politikų? Gal galite iliustruoti šią savybę papasakodama situaciją, kurioje ji labiausiai išryškėjo?

Manau, ryškiausios mano savybės yra komunikabilumas ir organizuotumas. Nuo pat jaunų dienų mėgstu telkti aplink save žmones, organizaciniai gebėjimai padeda tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime. Man regis, būtent dėl šių savybių gimė socialdemokratų projektas „Tūkstantis miestelių“, kurio tikslas žygiuojant su partijos kolegomis aplankyti kuo daugiau miestų, miestelių ar kaimų. Tiesioginiai pokalbiai ir susitikimai su žmonėmis mums leidžia aiškiau suprasti, kokios problemos kamuoja gyventojus iš tiesų, o ne pasitikėti tik žiniasklaidos pranešimais. Šis projektas startavo 2019 metais, aš pati jį organizavau, koordinavau ir taip aplankėm jau 24 Lietuvos savivaldybes. Jei ne pandemija, turbūt, būtų vykęs be pertraukos. Šiais metais bandau jį atgaivinti ir jau numatyti žygiai keliose savivaldybėse.  Tai labai vykęs ir gražus projektas, už kurį buvau įvertinta partijos bičiulių ir apdovanota Stepono Kairio fondo padėkos raštu. 

Ko patartumėte žmonėms, kurie nepasitiki politikais, nežino, už ką balsuoti, nes anksčiau jų rinkti politikai juos nuvylė?

Pirmiausia, tai visiems žmonėms patarčiau nueiti į rinkimus ir išreikšti savo poziciją, nes, priešingu atveju, turėsime pasipūtėlius valdžioje ir toliau. Labai to nelinkėčiau. Taip pat raginčiau nedaryti baisios klaidos ir neieškoti „stebukladarių gelbėtojų“, kurie atsiranda keletą mėnesių prieš rinkimus, ką nors laimi, o paskui blaškosi tarp frakcijų, neįvykdo nė vieno pažado bei išvis greitai pamiršta, kam atstovauja. Bendraudama su žmonėmis aš visada siūlau balsuoti už socialdemokratus, kurie turi stiprų atsakomybės jausmą. Mūsų sąraše daug aktyvių, patyrusių ir patikimų politikų, jie nelaksto per partijas, o dirba savo darbus ir siekia konkrečių rezultatų. Todėl siūlau nebijoti reitinguoti kandidatų, ypač naujų, aktyvių ir iniciatyvių politikų. Viena iš jų aš, tad kviesiu spalio 13 d. balsuoti už mane Deltuvos pietinės vienmandatės biuletenyje pažymint varnele prie mano pavardės, o  daugiamandatės biuletenyje  balsuoti už Lietuvos socialdemokratų partiją  ir langeliuose įrašyti mano 17 numerį ir širvintiškės Annos Kuznecovienės numerį – 48.

Linkime sėkmės darbuose bei artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Kalbino LSDP infocentras.

Politinė reklama. Apmokėta iš Indrės Kižienė PK sąskaitos.    

 

 

Politinės reklamos sutartis ŠS 24-01, deklaruota VRK

Įkeliama

6 komentarai į “Socialdemokratė Indrė Kižienė: „kandidatuoju į LR Seimą, nes jaučiu, kad žmonėms galiu būti dar naudingesnė“”
  1. Visada prieš tuos taip vadinamus rinkimus tie kandidatai žada nu tiesiog aukso kalnus ….bet kai tik papuola prie to auksinio l….vio tai staiga viska pamiršta ka žadėjo……visada tas pats

  2. Siaubas kas vyksta. Geriausia pavaduotoja prisigėrė – koma!!
    Viešins šį įvykį policija? Nemanau… bus prieš rinkimus ŠOU !!! Blonde – laikykis !!!

  3. Šauniai suformuluotos mintys, programa. Išskyrus blondinę, visi kandidatai verti gražių žodžių
    Blondinė nenori suformuluoti ne tiktai minčių , bet ir rašybos (mokytojas nepamokina) gaila… visiems kandidatams linkiu sėkmės išskyrus blondinės šobla. Ji per daug žmonių nuskriaudė save aukštindama

    1. “Krašto žinios”: skaitytojo komentaras nebuvo publikuotas: galimai įžeidžiantis turinys, kuris nėra toleruojamas KŽ bent jau rinkiminiu periodu.

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!