Sausainiai vos per 10 minučių – išbandykite socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusį bananinį receptą

2025-01-24
Cookies with oat flakes, bananas and chocolate. Delicious homemade biscuits served with milk.

Ką rinktumėtės skaniam desertui – saldžius blynus ar sausainius? O gal du viename? Blynainiai – taip galima išversti socialiniuose tinkluose išplitusį bananinių blynų-sausainių receptą. Tai puiki idėja, kaip panaudoti dažniausiai Lietuvoje perkamą prekę, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Nesvarbu, ar žvarbus sausis, ar karšta liepa – pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Tą geriausiai iliustruoja faktas, kad bananai apskritai yra perkamiausia prekė „Iki“ parduotuvėse. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o visi pernai parduoti bananai kone užpildytų tipinį devynaukštį“, – sako G. Kitovė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja pažymi, kad bananai populiarūs ne tik tarp lietuvių – būtent jiems tenka populiariausių vaisių pasaulyje titulas. Ir ne veltui, mat šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

„Į savo kasdienį racioną įtraukti bananus tikrai verta. Jie garsėja ne tik savo skoniu – bananai yra tikras kalio lobynas, jie padės papildyti organizmo vitamino B6, magnio atsargas. Bananai taip pat yra puikus energijos šaltinis, juos į savo racioną vertą įsitraukti ir sportuojantiems“, – sako J. Sabaitienė.

Bananai puikūs patys savaime, puikiai tinka putėsiams, kokteiliams, glotnučiams, pyragams ir desertams. Dera netgi košėse, blynuose, iš jų galima paruošti visą gausybę skanėstų.

„Pavyzdžiui, iš bananų ir avokadų galima pasigaminti saldžią sveiką užtepėlę, kurią įdėjus į šokoladinio kremo indelį, šeima gal net nepastebės skirtumo. Tereikia sumaišyti prinokusį bananą ir avokadą su šaukštu kokybiškos kakavos, ir tai bus puikus užtepas sumuštiniams, blynams ar vafliams“, – dar vienu bananų panaudojimo būdu dalijasi „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

Ypač paprastas receptas, kaip panaudoti bananus

Norite ko nors saldaus, bet neturite laiko ruošti daug laiko reikalaujančio deserto? Tuomet išbandykite „pookies“. Kaip aiškina „Iki“ konditeris Thierry Lauvray, „pookies“ – angliškų žodžių „pancakes“ (liet. blynai) ir „cookies“ (liet. sausainiai) kombinacija. Ji ir nusako recepto esmę – tai purius, minkštus blynus primenantys sausainiai. Dešimtis milijonų peržiūrų „Instagram“ tinkle vos per kelias savaites surinkęs receptas netruko išpopuliarėti.

„Tokios bananinio skanėsto sėkmės paslaptis slypi paprastume. Jam nereikia nei daug laiko, nei daug ingredientų – prireiks vos kelių visiškai nebrangių produktų ir 10 minučių. Daug netvarkos irgi nepaliksite, nes tešlą per kelias akimirkas paruošite vaisių trintuve ir teliks „blynainius“ pašauti į orkaitę. Tai gera idėja, kaip panaudoti sunokusius bananus, kai bananų duona jau kiek pabosta“, – pasakoja Th. Lauvray.

Pasak „Iki“ konditerio, pagal šį receptą paruošti sausainiai išeina labai lengvai traškiais kraštais su minkštu viduriu. Jie šiek tiek primena keksiukų viršų, tačiau ne taip trupa ir puikiai tinka, pavyzdžiui, pamirkyti į stiklinę pieno.

Th. Jauvray sausainių receptui rekomenduoja naudoti gerai sunokusius bananus, ant jų žievės jau gali būti rudų dėmelių – tokie vaisiai bus saldesni ir lengviau sutrinami. Jeigu tokių bananų turite daug, konditeris primena, kad nebūtina jų visų iškart sunaudoti – galite ir užšaldyti, kad juos vėliau panaudotumėte kitai sausainių ar kitų receptų partijai.

Bananiniai „blynainiai“

Porcijos: 12 sausainių

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 2 prinokusių bananų, 120 g juodojo šokolado, 2 kiaušinių, 100 g cukraus (galite cukrų keisti medumi ar klevų sirupu), 200 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių.

Gaminame:

  1. Visus ingredientus sudėkite į trintuvą arba virtuvinį kombainą ir gerai sumaišykite.
  2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, suformuokite apskritimus iš tešlos šaukštu ir kepkite 8 minutes 180 C temperatūroje.

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!